Thursday, May 18, 2017

Malam

Ini adalah antara malam paling panjang dan paling sunyi dalam hidup aku pernah lalui. Seingat aku, aku pernah ada keadaan begini sewaktu ayah sakit tenat dua tahun lepas. Aku tak hirau malam atau siang, aku lupa detik masa, aku lupa pada semua perkara.

Fokusku adalah hanya pada ayah ketika itu. Pantang seorang aku nangis, masa makan, aku nangis, masa mandi, masa solat, masa terjaga, masa berdoa dalam semua keadaan boleh dikatakan air mata tidak akan pernah berhenti mengalir.

Aku takut pada sebarang kemungkinan dan aku tidak pernah bersedia untuk semua yang bakal berlaku.

Kali ini, situasi aku sama dengan orang berbeza. Tapi yang lebih menyakitkan lagi bila yang diuji itu adalah anak perempuan berumur 8 tahun. Besar sungguh dugaan dia. Semalaman aku tidak mampu tidur, semalaman aku sujud meminta ' selamatkanlah zara' . Aku mahu zara membesar dan terus kekal memanggil aku "nenek muda" seperti sebelumnya.

Ku mohon.

Amin

Thursday, May 11, 2017

Genap setahun !

Ya.

Hari ini, genap setahun posting sanah helwa akau di tahun sebelumnya. Kalau nak cerita tentang turun-naiknya kehidupan aku ada sejumlah susunan kisah yang tidak terjangka akan atau telah terjadi kepadaku.

Samalah juga dengan size badan, tak terjangka akan naik sebanyak ini tapi dh dijangka susah nak turun selepas ini.  Ok, tak lawak!

Manisnya hari ini adalah kerana bersekali dengan Malam nisfu Syabaan bersekali dengan malam jumaat. Tadi petang, aku saja tanya bapa budak. Hari ni selain birthday saya, apa lagi yang special? dijawabnya "Malam Jumaat..ha ha ha.." dengan ketawa yang diibuat-buat.

Jengkel.  

Begitulah lelaki, fikirannya memang sentiasa terarah ke 'situ'.Apapun, aku rasa aku dah semakin empuk merasa hidup. Macam-macam yang telah dilalui. Doaku untuk sanah helwa kali ini juga tetap sama, semoga terus menjadi manusia yang lebih henat dan lebih baik dari yang sebelumnya.

ok, quick posting. nanti nak tulisan lain. BYE


Sanah Helwa Hamidah 0037 

Wednesday, May 11, 2016

Sanah helwa siri 3pulohnam

Eh, aku dah tua dah.

Duduk - duduk sambil menyusukan Eleanor aku dok hitung - hitung journey aku sepanjang 3pulohnam taun ni.

Mungkin takde kejayaan duniawi sangat tapi pikir-pikir balik. Ya, i've been tru a lot. Banyakkk sangat sampai aku tak pasti mana yang jadi dulu dan kemudian. Yang pasti aku ingat up and down aku selama tu.

Ada sesetengahnya yang aku mampu senyum sambil geleng-geleng kepala. Perkara yang aku rasa tak patut jadi.Dan selebihnya adalah perkara yang buat aku menangis, terharu aku pada diri sendiri bila i can get tru the toughest path in my life. Kalau bukan kerana Allah entah aku hanyut sampai kemana pun tak tau lah.

Tahniah untuk diri sendiri hari ini Hamidah.
Tahniah untuk apa yang kau buat untuk kau masih lagi stand still.

Terima kasih pada mereka-mereka yang pernah ada berdiri di kiri dan kanan 'laluan' hidup aku selama 3pulohnam taun ni. Percayalah sekecil mana pun ingatan aku pada kamu, tapi kamu tetap ada untuk jadi sebab pada apa yang berlaku pada aku ketika itu.

Syukur dan terima kasih tak terhingga kepada Allah wa Jalla atas setiap kurniaannya selama ini. Alhamdulillah.

Hasbi allahu la illaha illa.

Friday, April 8, 2016

Anak patung

Dulu kecik-kecik aku memang suka main anak patung. Konon-konon feeling ada anak patung ni jiwa halus, dalam,sensitif.

Sebabnya, anak patung ni bawa kemana saja,dengar semua perkara dan boleh diberitahu apa saja.

Tapi bila dah dewasa lagi-lagi lepas jadi mak, anak patung sudah tidak nampak indahnya. Ia sekadar satu objek tidak bernyawa yang tidak tahu dan tidak faham apa-apa.Bongok!

Menyesal aku percaya pada anak patung dulu-dulu. Kalau aku tau aku akan rasa begini besar nanti aku campak habis anak patung yang aku pernah ada.

Muktamad, anak-anak aku memang tak akan terjebak dengan segala macam ilusi bahagia anak patung biar diorang juga tahu chucky yang jahat tu pun anak patung juga.

Kesimpulannya;
Jangan pernah percaya kisah yang sweet-sweet macam kat TV tu. Kerana semua cerita sweet akan buat kamu berkhayal banyak benda bodoh.

Percayalah, dunia dan hidup kita bukan sekadar seperti anak patung je. Berpuluh ganda susahnya dari itu tau.

Siapa percaya anak patung. Jahanam lah perasaan. Tak payah nak percaya sangat. Tak guna pun.

Sunday, March 27, 2016

Rela

Kalau saat ini katanya mahu pergi. Aku redha. Dan mungkin sudah terlalu lama untuk merelakan kepergiannya.

Terbang lah kamu sejauh yang mampu. Aku sudah lama bukakan pintu sangkarmu seluas luas.

Lari lah kamu sepantas mungkin. Aku sudah tidak mampu untuk mengejar.

Pergi berlalu lah dan tinggalkan aku. Aku sudah lama mengaku kalah.

Terima kasih. Aku rela.