Friday, August 16, 2013

Redup Lebaran

Lebaran tahun ini rasanya paling happening banding tahun-tahun sudah, masa yang spent dengan family was really precious, entah kenapa tahun ni aku rasa hubungan aku dengan adik beradik semakin rapat lebih dari sebelum ini, memangnya aku lahir dari family yang rapat antara satu sama lain tapi kali ini aku rasa bonding kami itu semakin kemas dan lebih erat.

Ayah aku yang semakin tua dan sedikit uzur juga tidak putus-putus menyatakan kegembiraannya melihat kami adik beradik berkumpul ramai-ramai, termasuklah cucu-cicitnya. Hari terakhir puasa kami berbuka ramai-ramai bergegar rumah besar ayah, riuh-rendah macam nak pecah rumah tapi aku lihat ayah aku senyum semacam, senyuman bahagia dan terharu, sekejap-sekejap dia tunduk dan kesat mata sengaja kami biarkan dia duduk di hujung sofa, biar dia lihat wajah satu-satu anak dia yang sembilan orang berserta menantu, cucu dan cicit memeriahkan suasana.12 Ogos aku sefamily berangkat balik KL, sesak nafas aku tengok muka sugul sorang-sorang, apatah lagi dengan kakak aku no.3 dan 4, aku buat pandang tak pandang sebab kalau pandang sah aku meraung, sayang tak sayang dengan adik perempuan bongsu ni abang dan adik aku ambik dan hantar pegi airport, jauh tak jauh adalah dalam 2 jam (Keningau-KK). terharu sangat aku.

Sebelum naik kereta aku nampak ayah aku salam tangan satu-satunya menantu berbangsa melayu dia, kejap genggaman ayah, lama dia berpesan mungkin juga memberi nasihat dan aku pastu terselit pesanan ayah disitu "Tolong jaga anak perempuan bongsu dan cucu-cucu lelaki ayah baik-baik, berikan mereka kebahagiaan dan kegembiraan sewajarnya dan jika tidak pulangkanlah anak ayah sesempurna mungkin sepertimana masa kamu 'ambil' dia dulu". Aku harap itu memberi makna yang besar kepada dia, aku dan kehidupan kami akan datang.

Saat kereta bergerak aku pandang satu-satu wajah keluarga besar aku buat kali terakhir, dan akhir sekali aku pandang ayah, tersentap aku bila lihat mata ayah merah, basah dengan airmata. Serius aku tidak mampu meneka tangisan apakah itu? sebak hati aku tidak terkata sehingga hari ini, sehari lepas balik KL aku call ayah suaranya putus-putus, aku cuba bertahan aku kemam mulut supaya tidak teresak. sebak lagi aku.

Dan dalam beberapa hari ni ingatan ku pada ayah semakin kuat, hatiku kadang-kadang terdetik benda-benda kurang enak, kalau pun ini mungkin petanda, aku harap janganlah ini lebaran terakhir aku bersama ayah.1 comment:

BOBOayeeN said...

wah aku baca pun cukup buat aku terharu ba..tapi biasalah kan adat suda d perantauan..semoga bapa d kg baik2 saja.amen..