Wednesday, December 19, 2012

patutlah, kata orang kita.

Selalu tak dengar kalau ada apa-apa benda baik /buruk (selalunya buruk) berlaku mesti akan ada orang-orang sekeliling akan cakap macam konon-konon dia dah tahu tentang sesuatu akan berlaku sebelum ianya berlaku. tak faham eh?

ok, la contohnya macam ni.

A : semalam ibu si Polan meninggal jam 5.30 pagi.

B: inalillah. patutlah semalam aku rasa macam tak kena je tiap kali pandang muka si polan rupanya tanda mak dia dah nak 'pergi'.

contoh 2

C : patutlah minggu lepas aku jatuh 5 anak tangga sampai patah ibu jari kaki sebab tiga hari sebelum tu aku mimpi jatuh motorsikal sampai 5 kali.

contoh 3

D : patutlah, perasan tak 3 minggu lepas en.polan tu asyik nak melawa je, hari-hari pakai baju baru rupanya hari ni dia kemalangan terus meninggal.inalillah.


Memang selalu sangat kita dengar istilah 'patutlah' ni, even dalam TV pun kalau ada kes-kes kemalangan/lemas atau sebagainya mesti akan ada slot wartawan interview ahli keluarga yang sambil nangis-nangis tu cakap 'patutlah dia beria-ria nak makan masak lemak yang makcik masak rupanya itu tanda dia nak tinggalkan makcik'. Itu belum lagi yang jadi muka depan suratkabar harian metro hari-hari, pelik juga sebab part ni jugalah yang orang paling suka nak baca dan ambik tahu sangat. baru gempak nak sok-sek-sok sek dengan kawan sekepala kot .

Tidak kiralah samada kebetulan mahupun tidak, semua yang berlaku adalah urusan Yang Maha Kuasa. Sedar atau tidak perkara yang bakal berlaku 5 minit akan datang tiada siapa yang tahu malah tidak mampu teka, kalau kata 'instinct' tu mungkin aku boleh terima tapi mengaitkan apa yang berlaku dengan sesuatu yang dia sendiri tak tahu akan berlaku adalah sesuatu yang buat orang itu nampak seolah-olah dialah penentu sesuatu kejadian.

Susah sangat ke menerima setiap sesuatu kejadian itu bila segala-galanya samada tersurat atau tersirat semuanya adalah di tangan Allah yang Esa, yang mentadbir sekelian alam. Tidak perlulah nak 'patutlah' sangat berlagak macam lebih tahu dari Tuhan. Itu semua kerja Tuhan.Takdir.

No comments: