Tuesday, December 31, 2013

selamat tinggal segala 2013

Esok hari baru, tahun baru, selamatlah semua di 2014 ini.

Macam-macam sebenarnya nak mengadap tahun depan ni, dengan segala-gala benda naik yang automatik kos hidup juga akan naik, dengan rutin kerja yang masih sama, berulang-penat-jauh-bosan, dengan hidup yang sentiasa turun-naik suhunya, dengan anak yang nak masuk darjah satu (eh? dah darjah 1 dah anak sulung aku) dan dengan maha pelbagai lagi dengan yang ada.

Aku tak mengharap banyak sangat untuk tahun ni mungkin lagi kurang sedikit dari tahun 2013, walaupun aku tetap dapat merasa  progress dan transformasi dalam diri aku lebih baik dan mungkin agak semakin baik jika dibandingkan dengan tahun sudah dan tahun-tahun sebelumnya dari segi hubungan hati aku dengan pencipta, bukanlah aku nak kata aku dah stok-stok jadi ustazah, takde pun feeling-feling alim-ulamak dalam diri cuma mungkin aku punya banyak kesempatan dari ruang terbatas yang aku ada untuk terus mencari dan mengisi ruang yang aku rasa kosong dalam 'dunia' aku sebelum ini. Alhamdulillah.

Dan daripada tidak pernah menghadiri majlis ilmu berbentuk keagamaan ( selalunya aku hadir kerana dipaksa atau terpaksa) tahu ini aku dengan rela dan rendah hati hadir di majlis ilmu yang dihadiri oleh Dr.Maza di setapak tidak lama dulu. Even aku akui aku hadir asasnya kerana Dr.Maza itu sendiri tapi tulus aku nak bagitahu rupanya bila kita hadir di majlis ilmu yang begitu dan bercampur dengan manusia-manusia yang begitu jiwa aku rasa satu perasaan yang aku tak tahu nak explain macamana suasananya juga amat berbeza, mungkin lebih hampir kalau aku kata 'tenang'. Banyak lagi aku nak cerita tentang perasaan yang 'ini' tapi nantilah, karang orang rasa aku riak berlagak pula.

Begitupun, hidup peribadi aku masih tetap tidak lari dari dugaan dunia. Ini pun aku tetap tidak meletak harapan tinggi di tahun 2014 ini, sama juga macam orang lain aku cuma mahukan apa yang terbaik untuk aku dan anak-anak disepanjang tempoh 365 hari akan datang ini. Insya Allah.

Jika sekiranya ada perkara yang tidak diingini terjadi juga, aku terima sahajalah dulu atau jika sekiranya tidak ada perkara yang tidak diingini berlaku, aku bersyukur dan berterima-kasih pada Allah kerana masih memberi aku peluang untuk terus meneruskan hidup untuk terus lebih banyak lagi me-muhasabah-kan diri.

Tiada apa sangat perkara hebat-hebat yang aku impikan di tahun baru ini, sebab azam tahun lepas dan tahun sebelumnya pun banyak lagi yang tak dan memang tak pernah aku tunaikan, mungkin aku perlu satu langkah besar untuk mengubah segala cerita, mungkinlah, itupun nantilah aku fikirkan kemudian.

Untuk semua perkara terhebat yang pernah berlaku padaku, untuk segala tangisan jiwa yang aku pernah tangiskan, untuk segala kekecewaan yang buat aku hampir rebah, untuk segala derita yang buat aku terlalu goyah, untuk segala kepercayaan yang direnggut dariku, untuk segala kekuatan yang aku berusaha kumpul balik disepanjang tahun ini- aku ber-TERIMA KASIH kepada yang telah mampu memberi segala macam rencah itu padaku yang kemudian buat aku sedar dan melihat dan menerima banyak perkara dari banyak cara.

Akhir sekali, aku harap apapun yang bakal berlegar-legar dalam hidupku nanti aku harap aku lebih yakin dna bersedia untuk menghadapinya. Cukuplah ini sebagai pelentur jiwaku untuk terus berusaha menjadi kuat:

....dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.
(Al-Baqarah 2:216

apapun,

semoga aku tidak akan terus mengulangi kekhilafan yang pernah aku buat ditahun ini untuk kawal high-temper aku yang melampau.1 comment:

NinaAz said...

happy new year sis!