Thursday, April 30, 2015

Buku - The fault in our stars

aku baru habis baca buku " The fault in our stars" tulisan John Green. Kisah Hazel Grace dan Agustus Waters, kisah cinta dua orang remaja yang mengidap kanser.

Well, sebenarnya aku baca yang versi melayu, translate by Fixi. Tapi, sebab aku kira penggunaan bahasa melayu dalam buku itu agak ranggi jadi aku ingat nak beli buku versi inggeris pula nak tau samada ianya betul-betul ranggi seperti dalam terjemahan.

kalau sekadar nak menghayati buku itu dalam terjemahan melayu, aku kira bahasa yang digunakan agak kurang memberi kesan dan kalau nak aku komen pasal bahasa versi inggeris tunggulah nanti lepas aku beli dan baca.

Tapi, aku suka jalan cerita dia, tak berat dan sesuai dengan umur-umur watak dalam tu.Oleh kerana aku tahu ada filem adaptasi dari buku dan seperti kebiasaanya sambil-sambil membaca aku sambil-sambil membayang juga waja-wajah watak dalam buku ni. Aku duk bayang Hazel Grace tu perempuan berambut kuning yang kurus, pucat tetapi menarik. Dan aku bayang Gus tu adalah pelakon yang bawa watak Hank dalam filem x-men: first class.

lepas tu aku google, then aku dapat ni.

hampir sama cuma rambut tak sependek ini dalam bayangan

kemudian,

berwajah nerd dan polos.

Tapi sebaliknya,

????

Kecewa jugak lah aku bila tengok watak si Gus tu, Tak kena langsung dengan taste aku, lagi-lagi tengok cara dia senyum tu.Errrrrkkkk.............

Apapun, storyline buku ni simple je. Jenis yang tak perlu fikir banyak-banyak walaupun state of emotions cerita dia boleh tahan jugak. Dan yang paling aku suka ialah buku ni bagi aku reason untuk sambung balik baca The Diary of a Young Girl oleh Anne Frank. 

Nanti kalau ada masa aku review lah juga buku ni, tapi lambat sikitlah kot almaklumlah aku ni kan baru berjinak-jinak dengan novel inggeris.


No comments: