Sunday, March 18, 2012

jangan terlalu bersifat menghukum jika tidak berada di tempat mereka.

Saya baru balik dari cuti panjang bila dengar pasal kisah dirang dari berita TV3, dan dua hari lepas tu pula berita tentang penemuan mayatnya yang dibakar, bagi ibu yang punya anak seusia dia (5 tahun ), saya rasa kisah itu bukan saja terlalu menyedihkan tetapi juga terlalu menyayat hati, saya sendiri tidak dapat bayangkan keadaan saya jika saya berada di tempat ibu arwah.

Masih dalam situasi rasa bersimpati yang mendalam terhadap keluarga mangsa, saya kemudian terdengar dan terbaca beberapa kata-kata dan komen yang agak mengejutkan dari orang ramai bila mereka meletakkan kesalahan kehilangan arwah pada ibunya berikutan pengakuan ibu muda itu yang terleka kerana melayari FB ketika kejadian. Di kalangan rakan-rakan saya sendiri pun ramai yang point kesalahan direct to ibu arwah, malahan ada juga yang kata padan dengan muka ibunya, reaksi saya ketika mendengar semua 'cemuhan' itu ialah berdiam diri tetapi jujur saya langsung tidak sikitpun bersetuju dengan  mereka.

Saya sendiri pun punya akaun Fb, malah saya juga melayari social network ketika di rumah ketika menjaga anak-anak saya, dan ada ketika bila saya tengah syok saya juga pernah merasa geram pada anak-anak bila diganggu, saya kira rutin untuk Fb di rumah adalah normal dan saya tidak rasa fb adalah penyebab utama kehilangan anak itu, mungkin si ibu mengaku terleka kerana rasa bersalah selepas apa yang berlaku, bayangkan kalau kejadian ini tidak berlaku dan si ibu masih dalam situasi yang sama, sedang melayari fb tentunya tidak akan timbul cerita terleka kerana fb sepeprti yang diperbesar-besarkan oleh semua orang. kerana sensasi saya kaitkan pula dengan kisah ibu yang asyik melayan anak yang lebih tua bermain buaian sehingga tidak sedar anak bongsunya terjatuh dalam kolam di tasik titiwangsa baru-baru ini, adakah patut disalahkan si abang yang merengek minta dilayan ibu sehingga berlakunya kejadian tidak diingini itu?

kalau yang dipersoalkan ialah tanggungjawab, rasanya bukan setakat si ibu, si bapa malahan juga komuniti harus sama-sama perlu ada rasa tanggungjawab dalam hal ini. saya pernah terserempak dengan seorang kanak-kanak india (no offense) yang sedang menangis sambil menjerit 'i want my mummy' di tesco ampang sekitar tahun 2008/9 dulu, saya dan suami cuba mendapatkannya tetapi si kecil itu terlebih dahulu pergi kepada satu keluarga berbangsa cina yang kemudiannya membawa anak itu ke bahagian security untuk dibuat pengumuman, itu contoh tanggungjawab komuniti. bayangkan kalau pasangan cina itu tidak melakukan apa-apa ketika itu, saya pasti akan ada satu lagi cerita kanak-kanak hilang dalam berita seperti sharlinie (masa itu).

Dalam hal ini saya memang menyalahkan manusia tetapi saya lebih menyalahkan manusia berhati binatang yang tega melakukan itu kepada si anak kecil yang belum mengerti apa-apa, bukan semata-mata kerana Fb perkara ini terjadi tetapi kerana wujudnya manusia yang amat sakit otaknya yang sentiasa mencari kesempatan bila ada peluang yang menyebabkan perkara ini berlaku. Dan manusia jenis itu masih lagi berlegar-legar dikalangan kita, yang kita tidak tahu dan tidak mampu jangka, selagi belum ditangkap.

Saya rasa kasihan pada si ibu bila terbaca dan tedengar cemuhan dan kutukan yang macam-macam dari pelbagai orang, malah ada yang meletakkan kesalahan itu 100% kepada si ibu, seolah-olah si ibu memang mahu anaknya hilang dan dibakar, kalaulah benar, saya rasa si ibu tidak perlu bersusah payah menunggu sehingga anak itu berusia 5 tahun untuk melakukan semua itu sebaik sahaja sedar kewujudan anak itu sebagai janin satu ketika dulu, cemuhan dan kutukan kepada si ibu rasanya tidak terbanding dengan tempoh waktu sewaktu mengandungkan, melalui proses melahirkan yang sah-sah terlalu sakit dan kemudian membesarkannya menjadi kanak-kanak comel yang tersenyum manis sehinggalah kejadian buruk itu berlaku.

Adalah terlalu tidak wajar hanya kerana terleka dengan fb jadi alasan untuk terus-terusan mencemuh dan mencerca si ibu yang pasti ketika ini hatinya masih lagi walang kerana kehilangan dan kematian anak yang pernah dikandung 9 bulan dan dibesarkan sehingga 5 tahun sebelum menjadi mangsa manusia berhati iblis yang selayaknya dicemuh, dicerca, dikutuk atas kejadian itu, kerana selagi tidak, jangankan kerana fb, silap-silap esok anak dalam rumah pun dia berani culik dan bunuh kemudian, pada saya selagi iblis keparat itu belum dijumpai, selagi itulah hati saya sebagai ibu tidak akan tenang.

Tidak perlu lah dicemuh dan dicerca si ibu itu atas pengakuannya, memang kita sedih tapi hati si ibu itu pasti lagi bertambah-tambah sedihnya, si ibu pasti akan selamanya menyalahkan diri kerana kelekaannya sehingga anaknya menjadi mangsa iblis durjana itu. Kita sebagai ibu-bapa, ambil iktibar dan pengajaran supaya kejadian sama tidak berlaku pada anak-anak kita, sentiasalah berhati-hati dan teruslah peka pada keadaan sekeliling.

2 comments:

ummiP3 said...

yup kita hanya manusia biasa kekadang terlalai..kejap..dan masa tu plak nak jadi sesuatu....aku pernah anak sulung aku hilang kat carefour wangsa maju...perh kering rasa darah dalam nie..

nak bgtau..ada sesetengah perlu kita jaga tepi kain jiran2..tapi yg perlu amik tau...nie kebanyakannya yg tak perlu yg diambil tau...

Farah said...

Kematian Dirang dah ditetapkan oleh Allah. Alasan ibunya terleka main fb adalah penyebab yang mengarah kepada kematiannya. Dengar cerita ibunya dalam pantang bersalin. So mungkin satu sebab ibu tak dapat turun beli barang kat kedai.

Kita manusia senang menghukum tapi susah untuk menyelami perasaan seorang ibu yang kehilangan anak. Jika terjadi kepada kita mampu tak kita hadapi dugaan sebesar itu. Anak yang sering bersama kita 24/7 tiba-tiba pergi selamanya... Sedih kan. Sometimes orang kita tak beringat bila mengeluarkan statement. Saya suka menggunakan pepatah ni "If you have nothing nice to say then don't say at all"

Btw, nice blog and writing. :)

Farah