Friday, March 23, 2012

sebak.

Semalam, aku call kakak aku setelah beberapa minggu tak call diorang sebab phone aku masuk sepital,mula dari cerita bertanya khabar hinggalah kehidupan aku disini, kebetulan time aku call tu dah jam 9.30lebih masih lagi tengah suap nasi kat rafael dan dhani tengah bising-bising mintak aku mandikan dalam bilik air.

Kakak : kenapa dhani tu?
Aku : dia minta saya mandikan tapi ni masih lagi suap adik makan.
Kakak : lambat mandi, lambat makan?
Aku : Ha'ah baru balik rumah jam 7.30 tadi, masak-masak sikit bagi budak makan, tapi adik makan lambat tu yang suruh dhani mandi duluan.
Kakak : Asri mana?
Aku : Belum balik, ada kerja lagi
Kakak: kau saturang lah ni urus anak-anak
Aku : Ya..hehehe
Kakak : hmmmm........diam

kemudian, kitorang sambung topik lain, cerita pasal kedai makan kakak aku pulak, tapi makin lama bercerita aku macam dengar suara kakak aku makin tenggelam. Aku tahu dia menangis, cuma aku tidak mahu bertanya, memang kakak aku yang seorang ni cepat saja tersentuh bila berbual dengan aku, sebab dia pernah cakap dengan abang dan adik aku yang dia kasihan kan aku yang duduk jauh dari keluarga dan terpaksa handle life sendirian apalagi dalam keadaan aku sekarang yang sudah masuk trimester kedua.  

Siapa kata aku tak sebak, kena lagi dengan keadaan aku sekarang tentu saja aku rasa bebanan itu sedikit berat daripada sebelumnya, cuma aku tidak mahu diri ini terus emosional dan kebetulan kali ini aku rasa hati aku memang mudah rasa emosi, mudah terasa.  sebelum apa-apa baik aku stop bercakap dengan dia, lepas tekan button merah laju saja airmata aku mengalir, ternganga-nganga anak-anak aku tengok. Tu yang malas nak layan sangat perasaan tu.

p/s : semoga hati ini tetap saja kuat berhadapan dengan segalanya. Amin.

6 comments:

BOBOayeeN said...

kuatkan hati berada jauh di perantauan, also take care u self kio.

Mama Sheng™ said...

Biasa nya wanita hamil ni memang sensitif, mudah sebak dan mengalirkan air mata..

Saya juga macam ni,semenjak hamil..sikit punya hal terus nanges..padahal dulu before hamil,saya mang susah nak nanges..huhuhu..

Sabar lah dear Dida..

kay masingan said...

kuatkan semangat. Doa selalu supaya hati jadi tenang. Mungkin juga pembawaan mengandung hati jadi cepat terasa kan..

ummiP3 said...

kuatkan semangat yer Mid...aku pun time camnie mmg very sensitif...mudah tersentuh hati dan terasa....teringat aku masa ngandung dulu...aku camner tah terlanggar pintu..suami aku cakap aik camner leh terlanggar tak nampak ker..pastu aku trus nangis....tah apa2 kan..sampaikan anak aku yg sulung pujuk...kih..kih...lama tak dengar cerita ko...take care ya my fren

Azeanthy Paiman said...

sy setuju dgn komen sis kay...berdoa la byak2 sis...

fashla said...

wish i...:-)