Monday, June 13, 2011

Ya FACEBOOK, makbulkanlah doaku ini.....

Hola peeps!
Okay, straight to the point!
 Apa perasaan anda bila buka FB hari ini dan kemudian nampak status friends list seperti dibawah?



 

pulak tu..ramai yang 'like' dan 'drop' komen hingga ada yang sampai beratus-ratus komen....wahhh!!! famousnya anda...!! atau hebatnya, status anda...!! tapi apa sebenarnya tujuan anda berdoa di FB?  ...apakah doa anda akan cepat dimakbulkan oleh Tuhan bila ramai orang like dan dapat banyak komment ?? my 'said' was ....Wat The Fook!!!.. kerana itu adalah salah satu perkara paling pathetic, paling  menjengkelkan dan paling annoying selain daripada gambar-gambar ala 'duck face' yang saya pernah jumpa dalam FB...


apakah anda fikir Tuhan ada akaun FB untuk approvekan doa anda diatas sana? atau mungkin anda perlukan perantara atau 'orang tengah' supaya doa anda dimakbulkan melalui laman sosial ciptaan Mark Zuckerberg? adakah anda lupa bahawa 'big boss' FB ialah seorang yahudi? atau adakah anda fikir kerana Mark Zuckerberg jutawan maka dia boleh tolong makbulkan doa anda bila anda berdoa di laman sosial yang diciptanya? duh!!!...

Ada yang berkata kepada saya dia menaip doa di status FB nya kerana dia mahukan doanya diaminkan..my answer was oooo emmmm jayyyyy!!!! (sambil tepuk dahi dengan tangan kanan dan tangan kiri atas dada). Kalau anda fikir berdoa dalam FB akan menampakkan anda tu seorang yang 'baik' dan 'alim' anda sebenarnya 'stupid-O'...kerana, jelas dan nyata anda sebenarnya seeking for attention!..terdesak, desperate, hanya mahukan simpati semata-mata, kerana anda tahu status anda boleh dibaca di seluruh dunia...anda mahu sahabat-sahabat anda yang sama jahil menekan button like dan tulis banyak comment di status anda...tujuannya?????....

Saya tidak mahu bercakap ini dari sudut hukum, saya tahu saya bukannya arif, tapi saya rasa anda tahu bahawa salah satu daripada adab berdoa ialah  khusyuk dan merendahkan diri, jadi adakah anda ini sudah cukup merendah diri dengan menulis doa di FB kemudian satu dunia tahu apa yang anda doakan?...cuba 'tilik' balik, ada tak dalam senarai adab berdoa itu dinyatakan bahawa "berdoalah melalui FB kerana setiap 'like, comment' dan 'amin' daripada kawan-kawan anda akan memakbulkan doa anda secepat mungkin.. kalau ada, saya sedia mengakui yang saya salah dan jahil tapi kalau tidak anda fikir sendiri dimanakah 'level' anda?

Jadi kepada anda yang terasa..tarik nafas, hembus dan tenung balik apa rasionalnya anda berdoa di FB, terutama sekali kepada yang beragama islam sedarkah anda yang ada dikalangan friends list anda itu beragama kristian, buddha, hindu malah apa kepercayaan sekalipun, mereka juga sama seperti kita yang muslim, percayakan Tuhan dan yakin pada medium berdoa cuma caranya saja yang berbeza, jadi janganlah sampai anda 'secara tidak sedar' telah menimbulkan ujub dan riak pada pandangan orang lain dengan bersikap 'ignorance' kepada mereka ini.

p/s : anybody can read and comment, no offense !

9 comments:

Pitri said...

aku plak ngeri kalu ada org suke taruk status banyak kali dlm sehari status yg mcm action plak...dia makan kat sini shopping kat sini..sume yg mewah2 jer ah...yg pi kedai mamak tk nak plak taruk...

Azeanthy Paiman said...

aaa...sy suka ni post sis!!
slalu jg sy nmpk org bdoa n mengeluh d fb.maki2 pun ada...aduii...tolong laa..ntah apa tujuan buat gtu...kn sis..

Aki said...

kalau c Aki post di facebook,mesti pasal dia lapar ja.. camana tu kak Dida?? Hahaha..

birashitler said...

jaga pada tajuk, ayat itu, kang menduakan Dia pula. Syirik itu.
Nauzubillahhiminzalik.

DiDa Licious said...

@Pitri~yang itu pun antara golongan 'ngok' jgk!

@Azeanthy~sis, sy paling panas sma org bgitu..klu ikut hati mo ja sy komen balik ba klu bgitu...

DiDa Licious said...

@Aki~jan susa klu ko post byk2 nnt ada tu makanan btl2 jatuh dr langit..hahah

@Birashitler~Maaf, terpulang pada pemahaman....tp mohon baca pada isi..itu lebih jelas..Terima Kasih.

Aki said...

hehe.. masin mulut ko sis,ada orang kasi jatuh donashi p meja sa.. hahaha..

DiDa Licious said...

@Aki~Yahooooo....hahahah

Aki said...

hahaha.. ^_^.v..