Monday, August 1, 2011

call you mother as?

Hello peeps!

Hari pertama puasa.syukran.

Jumpa seorang teman sibuk bercerita tentang anak, saya angguk-angguk, senyum-senyum tanpa geleng-geleng, kisah anak-anak memang selalu mencuit rasa mengundang ceria dalam hati. Tiba-tiba dia bertanya "anak kau panggil kau apa?" "mummy" jawab saya pendek, sebenarnya tersentak kerana dia tiba-tiba bertanya..."wah! glamernya panggil mummy, omputeh style yee.." dia memberi respond yang memberi rasa cuak. saya tergamam.

Pada dia saya tidak jawab apa-apa, dan selepas itu semua butir perkataan yang keluar dari  mulutnya saya layan se-sambil lewa mungkin.

Tidak kiralah apa bunyi dan jenis panggilan pun : ummi, mama, ibu, mummy, amma atau apa-apa pun panggilannya di seluruh dunia ianya tetap mebawa satu makna M-O-T-H-E-R , satu figura yang kita wajib taat, hormat dan sayangi.

p/s : Stop acting like such a narrow minded person.

12 comments:

ummiP3 said...

sabor yer mid...maknanya ko sama jer ngan aku..pagi nie dh ada yg nguji kesabaran

Azeanthy Paiman said...

laa..pa2 pun pgilan,sama jak bah..xbeza pun..cuma pgil mummy nmpak mcm muda skit..up lg kn sis..hee


pedulikan ckp org lain bah..hidup kita bukan hidup dia kn sis...sabar saja la..=)

Dida LiciouS said...

@ummiP3 ehehe...sabo la ni pitt..tp hati gatal juga nk buat posting...

Aki said...

Mummy!! ^_^.v.. dulu sa panggil gitu,skrg,sa panggil sayang sudah ni.. brabis mama sa kasi ketawa sa.. bapa sa pula sa panggil manja.. kiut kan nama durang sa bagi.. ^_^.v..

Dida LiciouS said...

@Azeanthy Paiman sis...glamer ba tu panggil mummy...hahaha...

Dida LiciouS said...

@Aki cumil juga panggilan ko sama derang ..hehe

Lilynn Sazlin said...

haha. hai kak. terasa pulak saya sbb mmg tengah bercerita pasal anak. btw akk ada site yg simpan bloglist kan? thanx sbb wujudkan blog sy dalam list 'what love to see' anw sy terasa sbb pagi td baru buat entry pasal anak-anak http://belogcintasaya.blogspot.com/2011/07/orang-tua-tu-ibu-kau.html

hehe. thanx again :)

Dida LiciouS said...

@Lilynn Sazlin hai..thank u jg sbb visits me here... :)

kay masingan said...

adeh...tapi mungkin dia bergurau bah tu......:)

Dida LiciouS said...

@kay masingan alala..kay, nda pula sy tefikir oo dia begurau, tp tgk muka mcm tida begurau....

beaty said...

adui logoson gia tulun tirad diri..monusa neh gia ri..atuk speaking very dusun suda sia..aii mcm sa bilang tu orang memang tipikal bh..semua pun mau di komen..aihh..suka ati orang la bh kan..aishh mau panggil mummy pun jadi hal ka?? yaii..sort of narrow minded bh tu dida

Dida LiciouS said...

@beaty manusia kan beth..macam2 ja..yg bikin panas tu bila hal kecil mo mo kasi besar2..