Sunday, July 24, 2011

Craving for Facebook!

Howdy peeps!

saya = aku

Ini adalah status FB aku yang terbaru @ rabu, one "annoyed" words @10:26am - (not including blog promoting)



4 comments. 2 from my bestie/cousin JC and 2 replied by me.

Aku memang jarang update FB sebabnya aku tahu aku tidak punya banyak benda untuk di sharekan setiap hari kerana FB requested us to share something on our mind by asking 'What's on your mind?' everytime we login to it.

Biasanya aku spent 30 minutes - 1 hour (pun jarang-jarang sekali) to check into my FB account berbanding blog yang aku boleh spent straight 3 hours.either writing new post, read other blogs or just go for blogwalking. Semestinya, blogging is much more fun rather than facebooking or twittering, sebab either FB or Tweet, dua-dua tak boleh tulis panjang-panjang which somehow very annoying.

Annoying?yes..it is!! macam ni.

Ada satu masa aku ternampak news feed from someone-a guy - yang ditulis begini.."kalau chat online tapi tak nak chat, baik tak payah online langsung!!!!", dan seperti biasa, he got few comments from friends, yang support his noob + pathetic statement. Serious, mungkin bagi dia every friends of him yang available on chat wajib untuk berchat terutamanya dengan dia?..oo emm jay...kau ingat kau tu siapa? artis ke? sampai semua friend lists kau yang sedang online wajib kena berchat dengan anda?....come on dude! Malaysia is a free country, lantak dia lah nak chat dengan kau ke tak? itukan hak personal, desperate sangat ke sampai perlu paksa orang untuk chat dengan kau?kalau kau ni fun to talked with takpe jugak, dahlah fake-person pula tu! nampak kat luar macam 'good-boy' je, tapi dalam FB kalah mail lambung...??
Lepas tu bila kita comment lebih sikit, dia rasa 'butthurt' dan terus disable comment on his wall..kah kah kah..so childish besides it makes him looked so immature and so narrow minded.


 


Ni lagi satu hal, aku selalu sangat jumpa profile info yang macam ni...mentang-mentanglah industri hiburan  demam K-Pop terus je taruh bahasa korea dalam lists, sedangkan cuma tahu nyanyi satu atau dua lagu big bang atau wonder girls dalam bahasa korea je, fahamnya idak...kesian sebab perasan. Mungkin bila dia listkan banyak-banyak bahasa international dalam profile fb dia rasa hebat, tapi bila tengok post status atau cara dia berbual /comment it was obviously not multi-languages at all, normally it was in bahasa melayu and some broken english..yang Arabic dan korean-nya?? kan lebih baik menjadi diri sendiri yang sebenar, orang lagi respect daripada pretending to knows everything when you're not.. kalau pandai katakan pandai. kalau tak pandai mengaku jelah Loser!

Terus-terang aku pun pernah melalui zaman kemaruk FB, kalau boleh semua nak bagitau, pagi tadi makan nasi lemak sambal pedas gila, tengahari makan nasi goreng kampung dah lah belacan banyak ikan bilis sikit pulak tu atau hari ini pakai blouse kaler pink baru beli semalam RM 29.90 di Top Girl,pertama complex dan sampaikan berak sembelit tahi berapa ketul keluar pun nak cakap..tapi makin lama dengan fb aku terfikir, aku sedar dan rasa tidak ada keperluan pun untuk aku bagitau semua orang tentang apa yang aku buat atau lalui setiap hari, ye lah status dan info-profile kita ni orang boleh baca dan ada yang akan ingat sampai bila-bila tau, jangan fikir syok sendiri je.

Memanglah, orang akan kata ni page aku, so, suka hati akulah nak buat macamanapun, ooo...jangan silap, ini namanya social network, it is when you connect with people  that leads you to connect to other people and that other people means anyone and anywhere in this whole globe. Jadi berhati-hatilah dengan apa sahaja perkara yang anda sharekan dalam profile anda.

p/s: maaf pada yang terasa. 

Happy Blessed sunday! :)






10 comments:

Azeanthy Paiman said...

ya kn sis...jrg sdh sy tgok sis ber-facebook ni...skli skla ada jg sy tgok fb sis..no updating...

sama sja bah kita ni sis..hee..

Pink Diva™ said...

Wow! Nice entry girl..i love this kinda of entry,full of truely expression.You know what,I am strongly agree with you on this. .fb-ing are nothing than blog..even me myself,i could spent my 10 hours to my blog daily. . .hahaha!

Dida LiciouS said...

@Azeanthy Paiman ya sis..sy mmg jarang sdh update FB besides this whole week sampai wednesday next wednesday i was fucking busy...

Dida LiciouS said...

@Pink Diva™ hi...thanx, ya..blogging is much more fun than wasting time on fb-ing....OMG! 10 hrs??

Pink Diva™ said...

Hehehe. . .suprised dear?. .my duty is looked at on pc daily,i juz blog when i'm free..hehe

nowriz said...

haha.. love dis! betul tu dida.. paling sy nda suka orang setiap jam update status dia buat apa, dia di mana, adeii.. dia mo mati pun kali dia update juga di fb..

dulu2 sy pun gila fb.. bukan apa.. gian dengan games mafia wars.. lama kelamaan pandai boring juga.. kepuasan maksima tu tiada..

blogging juga la yang best! ;P

Aki said...

Tabik Hormat sama Kak Dida!! I Miss U 2 kak.. Hehehe.. ^_^.v.. Hm,baiklah,pasal ini,no komen,kak dida suda jelaskan semua,n sangat betul.. Hahaha.. ^_^.v.. Sa sukung.. :-)

Dida LiciouS said...

@nowriz yes! tiada suah kepuasan maksima!!very true...;)

Dida LiciouS said...

@Aki sukung jgn tia sukung, miz u 2...hahaha

yaya said...

agreed 100% sis! =)