Thursday, July 7, 2011

Jodoh takdir Tuhan

Happy Thursday peeps!

Jodoh dari Tuhan. Takdir tuhan. Ketentuan Tuhan. semua orang percaya begitu kan?..kalau yang ini:

Jodoh Internet : Tak pernah jumpa, tapi selalu chat dalam internet pastu jumpa sekali kemudian berkenan dan.....jodoh kah itu?

Jodoh Telefon/ SMS : Call silap nombor, kemudian beria minta-maaf pastu borak sikit-sikit dan kemudian main SMS-MMS...lama-lama hati pun cair..kemudian...Jodoh kah itu?

Jodoh Ibu-Bapa : Ayah tentukan mesti kahwin dengan anak cik me'ah yang no.2 sebab budak tu baik dan dengar kata, alim dan pandai jaga hati mak-bapa. Dalam hati tak nak tapi sebab takut ayah tak ngaku anak, so, terpaksalah setuju...jodoh kah itu?

Jodoh Bomoh : Berkenan dengan seseorang tapi orang tu haram tak pandang sebelah mata pun, kemudian cari bomoh/pawang siam, calit minyak dagu sikit je, malam-malam orang tu sendiri datang rumah menyerah diri...jodoh kah itu?

Jodoh Rogol : macam Seth Tan rogol Nora Elena pas rogol kahwin dengan Nora Elena...Jodoh kah itu? (kat kampung saya ada terjadi...)

Jodoh dengan orang yang dah jumpa jodoh : Sorang bujang-sorang dah kahwin tapi selalu jumpa atau kerja tempat sama...mula-mula kawan je, lama-lama jadi teman tapi mesra, sebab dah terlalu cinta/suka/sayang pada si bujang, yang dah kahwin sanggup, samada minta cerai atau bagi talak pada pasangannya.... Jodoh kah itu?

p/s : redha...?

18 comments:

Freaky said...

jodoh dengan orang yang dah jumpa jodoh tu bahaya

Azeanthy Paiman said...

sis,sy jodoh internet..and smpai skrg kami anggap itu sbgai takdir tuhan pertemukan kami bdua.and kmi sgt saling syg myayangi=)

:DiDa: said...

@Freaky masih berfikir tentang jodoh...minta dijauhkan lah jodoh yang dah jumpa jodoh.

:DiDa: said...

@Azeanthy Paiman Apa pun bentuk jodoh..yang penting ada keredhaan ba sis...dun wory ^^

NA said...

Jodoh semuanya. Cuma ada tu kita boleh elak nak kahwin ke tak

:DiDa: said...

@NA akan di fikirkan bentuk jodoh ...

Epull said...

ape2 pun... jodoh itu ketentuan Tuhan.. same2 lah kite berdoa.....

aiEz said...

semuanya jodoh,ketentuan yg dah ditetapkan...

Aki said...

yang lain tu nampak ok ja.. tapi part last tu.. aiya... itu macam len sikit tau.. hahaha..

:DiDa: said...

@Aki tiada kena mengena dgn tuan blog tau..hehehe

Aki said...

@:DiDa: : ahaha.. iya2.. tida berkaitan.. ^_^.v..

beaty said...

wah jodoh terakhir tu kan..mcm lain jak ni

:DiDa: said...

@beaty tu nma dia jodoh sengaja cari ba tu beaty!

-ilyannur- said...

nice post. yang penting sy belum jumpa jodoh sy lagi haha.

DiDa said...

@-ilyannur- Jodoh boleh usaha utk cari, mcm2 medium ada..what listed above pun boleh di ambil kira jugak! ;)

hasmarina said...

a nice post sis.. sy izin share lam Fb yep..

xayra ahmad said...

Jodh tu ad dimana-mana...ad jgk jodoh yg smentra..org asyik salahkn jodoh bile da xbhagia..cmne tu..

isephia said...

jodoh dengan orang yang sudah berjodoh. macam balik2 d baca ni sbb x paham haha.. tp kalu suda jodohnya camana la tu? apapun jodoh d tangan Allah.. minta jodoh yang baik2 saja :) peaceeee