Tuesday, July 26, 2011

Obsesi Kurus

Happy Tuesday peeps!

Saya = Aku

Gemuk itu hodoh. Gemuk itu tak cantik.Gemuk itu boleh makan ayam goreng 10 ketul sehari.Gemuk itu boleh bantai burger 2 1/2 biji sekaligus.Gemuk itu busuk.Gemuk itu bodoh.
Pendek kata semua yang berkenaan dengan gemuk itu adalah negatif, sebenarnya itu silapnya manusia bila menilai sesama manusia..keji sungguh!!
 
Tapi, tahukah anda faktor penyebab kegemukkan bukanlah kerana makanan semata-mata. Ada macam-macam faktor sebenarnya: keturunan/gen, gaya hidup tidak sihat eg.kurang bersenam, kurang tidur, stress, hipertensi dan perubahan hormone itu semua tersenarai dalam faktor penyebab kegemukkan.

Bukan semata-mata hanya sebab makan 10 atau 20 ketul ayam goreng atau bantai dua-setengah biji double cheese burger McD, tapi kalau gen gemuk itu diwariskan secara semulajadi oleh mak-bapak kepada kau biarpun kau puasa 3 bulan sekaligus pun badan tetap maintain begitu, bancuh lah segelen pun jus mate5 Dr. Rozmey tapi kalau kau tak bersenam sikit habuk pun tetap saja stay the same donk!

Aku tulis entry ini sebab kisah benar yang terjadi petang tadi....

Sejak dari minggu lepas aku memang sibuk dengan kursus sana-sini, itu normal bila kita makan gaji dan berstatus kuli, minggu ini pun aku masih sibuk dengan kursus 3 hari sehingga rabu ini, itu juga normal untuk kuli yang makan gaji. Apa yang tak normalnya aku telah 'ter'jumpa dengan seorang kawan yang bukan sahabat hari ini, sama-sama hadir kursus dengan aku, ikuti perbualan ekslusif aku dengan dia :-

Aku : Hi! S.. (dengan senyuman seindah suria)
Dia : eh! kenapa kau pakai macam ni? (dengan muka berkerut-kerut)
Oh! aku baru perasan sebenarnya hari ini aku pakai blouse kaler peach dan skirt which is very obvious bila semua peserta kursus lain yang seramai 50 orang semuanya berbaju kurung termasuk kawan bukan sahabat aku ni.

Aku : Kenapa? tak boleh ke? (ala-ala pua chu kang)..blouse je pun, apa yang peliknya?
Dia diam dan pandang aku atas-bawah, kemudian pandang bawah-atas balik.
tiba-tiba....
Dia : Kau pregnant ke? nampak sangat lah perut kau tu..badan kau pun nampak gemuk....aku ni kau tengok laa, main berumur makin kurus, bukan makan apa pun tapi baju-baju semua aku terpaksa tempah baru, yang lama semua dah longgar (sambil sengih-sengih sinis)
Aku: patut pun kau makin lawa, aku ni dah la tak lawa, tak pregnant pun perut buncit jugak,ehh..kau tolong ukur berapa cm dah tebal perut aku ni? (muka serius, sambil cari pembaris dalam pensel case)
Dia diam dan buat muka ketat.

Waktu makan tengahari...
Dia (Kawan yang bukan sahabat) ditegur oleh seorang rakan yang juga sama-sama peserta kursus.
Kawan si dia: waa..makin kurus kau sekarang eh? masih makan de bella ke?
Dia: eh..aku makan tu untuk mudah membuang je...(low tone)
Kawan si dia: ye ke? kalau aku nak lawas, aku makan banyak buah je..
Dia diam dan buat muka kelat.

Aku pandang dia sambil cuba mengikhlaskan senyumanku padanya. Padahal kalau ikut hati macam nak baring guling-guling ketawa kat situ juga.Kantoi!!! sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua...(walaupun dia bukan tupai)
Moral of the story:
- Jangan suka dengki orang lain tanpa sebab.
- Jangan menipu untuk kelihatan lebih bagus dari orang lain.
- Jangan suka pandang rendah pada orang lain.
- Gunalah De Bella agar kelihatan langsing dan cantik selalu.

Masalah Kegemukkan??? de bella sentiasa bermurah hati membantu anda! ;)

17 comments:

Azeanthy Paiman said...

alaalaaa......pendengki jg org tu sis..mmg dia dengki tu.

peduli la pa kta org sis...bkn kita dpt apa2 pun klu tlmpau layan ckp durg yg myakitkn tu...

kdg2 yg cntik n okey pn klu sdh dengki,mmg dorg ckp yg negatif jg.sabar sja sis..

nowriz said...

hahahaha... dida tulung sy kasi ketawa tu kawan ko yang perasan bagus tu...

dulu2 sy pun masuk kategori 'tembam sayang'..

dulu sy obses mo kurus.. makan jamu tu.. minum teh itu.. tapi resultnya.. tidak juga kurus2..

lama kelamaan, sy berenti ambil segala jamu2 & teh2.. then.. menerima diri seadanya.. sy makan apa saja sy suka..

(adei.. pjg juga komen sy ni... hahaha)

ummiP3 said...

ui...tkder gemuk mana nya ko nie..aku nie yer ler....rindu kat ko...bila mau masuk opis ha....mcm aku confirm sume jumpa aku kata aku dh gemuks...hohohoho

Aki said...

aku gemuk tanda aku bahagia.. Hahaha..

Dida LiciouS said...

@Azeanthy Paiman susah mo describe org ba kan sis, kalau jumpa yg baik..baik btl, kalau jumpa yg bengong sikit jadi yg mcm ni laa...

Dida LiciouS said...

@nowriz Dear,bukan dari size ba ukuran hati manusia, yg penting we're happy as we are....;)

Dida LiciouS said...

@ummiP3 jenis manusia yg gini pitt, mana boleh tgk org lain lebih....kita size yg agak2 pun dia boleh kata mcm gajah.

Dida LiciouS said...

@Aki

aku bahagia biarpun aku gemuk kan...hahah

echaRierie said...

pendengki mmg mcm tue..nda blh tgk org senang..hoho ~
btl tue ckp si Aki..hehe..
just be urself..mcm sy jgk..kurus kering org ckp pn sy thn ja..haha..
jgn kutuk lebih2 sdh..kang tgn sy ni ke mulut org tue plak..hehe ~

Hamirin said...

kah kah kah...ko juga la kakak sa...macam? suda confirm ka tu ujung bulan?

beaty said...

adeh teruk tu orang dida..urang mcm tu kan memang self centred ni..adehhh..kenapa bh orang mcm ni wujud d dunia?

Dida LiciouS said...

@echaRierie ya...terima diri kita seadanya kan...

Dida LiciouS said...

@Hamirin dude! bukan ko nda kanal sia...! kodou kan!!!, nnt sy inform ko balik aa...adik!sia syg ko lah! hahaha

Dida LiciouS said...

@beaty jenis manusia yg rasa diri dia hebat ba tu beth!...

xayra ahmad said...

gemok 1mende subjektif..mcm sy ni stiap mase org perli..hatta da btukar tmpt kje pun org still nak ckp sy gmok..pdhl xpun kot gmok nye

Anonymous said...

peh! terbaek dr ladang la akk pnye statement..
heheh, klu si kawan bkn sahabat tu bace sure sentap!
well done akk, gemok is sexy, sexy is u ;))

~yayaLOVA~ said...

waaaa, kadang kadang ade jugak terasa macam tuu. susah kan jadi org gemuk ni. kurang keyakinan diri.