Thursday, April 21, 2011

CHERNOBYL : Kota yang mati kerana NUKLEAR

Dearest all,


Semalam di beritakan bahawa letupan radiasi Jepun adalah sama dengan apa yang berlaku di Chernobyl, Ukraine 1986...bayangkan sehingga ke hari ini Chernobyl ialah kota mati yang ditinggalkan sejak berlakunya letupan radiasi  pada 26 April 1986 bahkan radiasi nuklear itu masih boleh dirasakan sampai sekarang..




















Adakah perkara sama akan berlaku pada Fukushima, Jepun ?

p/s : Kalau tak silap malaysia pun ada cadangan nak buka loji nuklear satu ketika dulu, kalau Jepun negara maju yang berteknologi tinggi itu pun berhadapan dengan ancaman yang pelbagai ketika ini, bagaimana pula kalau malaysia ada loji nuklear yang meletup???

** Tak tahu apa kaitannya, tapi setiap kali saya baca/dengar kisah letupan radiasi ini, mesti terbayang cerita filem "The Hills Have Eyes" ...takooottt...**

4 comments:

::Mastura Zakaria:: said...

26 April 1986. kota chernobyl musnah... 27 April 1986...birthday sy..hehehe..pernah buat presentation kat kelas tentang chernobyl....jepun ni mmg mengingatkan pada chernobyl...

DiDa Licious said...

=)

beaty said...

kesian jua kan dida..kena tinggal suda ni bandar

DiDa Licious said...

ya..kesian kan..mcm kena curse sdh ni tpt....