Saturday, April 30, 2011

Perlukah header dalam Blog?

Dearest all,

Apa sebenarnya tujuan header? penting sangat kah header ni? adakah header mampu memberikan kesan kepada "cover" blog secara keseluruhannya? Gempak sangat ke kalau ada header ni..??


Saya sentiasa terfikir apakah tujuan header dalam blog? generally, blog-blog yang saya telah "blogwalking" boleh dikatakan 98% adalah header gambar sendiri...tidak kiralah seorang ke, berdua ke, beramai-ramai ke...most of it memang ada gambar...

Saya sendiri pun ada header cuma saya tidaklah menggunakan gambar sendiri, tapi mula-mula dulu saya memang tidak menggunakan header, saya cuma letakkan satu line bunga kat atas tu tapi saya "ditegur" dalam segmen BA oleh beberapa rakan-rakan blogger...

Adakah header ini juga satu cara untuk blogger menonjolkan imej dan diri mereka sebenar? saya tidak nafikan, kadang-kadang saya akan lebih suka memerhatikan wajah-wajah atas header semasa melakukan "lawatan"...yang ada pelbagai expresi sebenarnya...ada yang WOW! ada yang PERGGHH!ada yang GULP! ada yang BRAVO! ada yang AIIK? ada yang HEK ELEH...ada yang HAAAAH? ada yang OK laa.... semua itu expresi wajah-wajah yang ada atas header....

Tapi,macamana pula kalau header yang "WOooOW" tapi pengisian blog adalah "biasa-biasa je laaa" ataupun header yang OK laaa...tapi pengisian ialah "thumbs-up!" ataupun header yang "PergGGhhh" dan pengisian blog juga "superb"..emmm...??? *think*think*think*

Jadi, apa pula kata anda????


6 comments:

nUr _ atiQah said...

hehe..
kmi tak da header..
tpew yg pastynya..
header nie ada kalanya bagi impak jugak
sedikit sebanyak..hermm..
mcm tu lebih kurang...hehe^^~

DiDa Licious said...

@nUr_atiQah~ yaa...tapi bukan secara keseluruhan rasanya...betul tak?

nUr _ atiQah said...

akak saya jwb guna entry..hehe..

http://luv9nteen.blogspot.com/2011/04/perlukah-header-dalam-blog.html

sya rasa sya setuju ngn akak..hehe^^~

kemboja said...

depend pada pendapat masing2..
lantak le nak letak ke tak ke.. letak gmbar sendiri le letak gambar apa ker.. yang penting pengisian dalam blog x merepek2 dah ler... kalau hati kita baik, penulisan kita pn akan jadi baik, tp kalau hati kita x baik orang boleh nilai dr penulisan kita, bkn bergantung pd header.. hehe peace

DiDa Licious said...

@kemboja~maksudnya header bukanlah cermin pengisian blog secara keseluruhan kan?

Azeanthy Paiman said...

urm..without header pun people may recognize us right.header is just for blog's perhiasan..klu xde pun xpe kot kak..hehe.