Wednesday, April 27, 2011

Perlukah ada domain sendiri?

Dearest all,

Beberapa hari ini saya mula terfikir untuk mempunyai domain sendiri..walaupun sebelum ini saya tidak terfikir untuk "beranjak"..(one step forward) tetapi bila melihat kepada kelebihan mempunyai domain sendiri saya rasa ia adalah perubahan terbaik, apalagi bila saya sendiri melihat bagaimana seorang rakan blogger yang baru saya kenali "berpindah" dari.blogspot.com kepada .com..baru-baru ini..



Dari semalam saya mula mencari beberapa maklumat berkenaan Domain dan Hosting..walaupun kebanyakkan daripadanya boleh dibuat secara"google" tetapi untuk memahami semuanya memang memerlukan masa, apalagi pada saya yang "zero-background" mengenai IT / komputer ni...bayangkanlah setiap kali melakukan carian setiap kali itu juga saya akan bertemu dengan pelbagai nama-nama baru dan setiapkali itu juga saya terpaksa melebarkan pen"goggle" dalam usaha untuk memahami maksud sebenar Domain dan Hosting...


Mula-mula saya memang tidak tahu langsung apa itu "domain" dan apa itu "hosting"..saya ingatkan dot com itu adalah domain...tetapi hosting pula?

Later on, saya kemudian dapat menangkap sedikit perbezaan antara kedua-duanya..Domain ialah..lebih mudah kalau saya katakan sebagai URL kita..contohnya, www.kromosomXY.com..ini ialah domain dan hosting pula ialah "rumah" tempat untuk menyimpan fail,maklumat dan dokumen atau semua content dalam KromosomXY.com itu disimpan dalam hosting...(emm???)

Ok, ini adalah apa yang saya "mampu" untuk faham setakat ini..jadi sesiapa yang boleh menerangkan secara lanjut..tolong kongsikan kepada saya..sekian...

2 comments:

Woofer Storm said...

sebenarnya nak berpindah ke domain adalah perlu bagi seseorng jika serius nak berblogging..sy beli pakej domain dari netkl,maknanya ada domain dan hosting sekali...
apa yang ada anda katakan itu ada betulnya..domain adalah nama yang kita nak tonjolkan..berdot.com tapi ada sesetengah orang dah tukar mengunnak domain tapi masih menggunkan blogspot,mean dia tak guna hosting..blogspot dan wordpress adalah hosting yang free.tapi kalau nak guna hosting berbayr,cuma ada kat worpress..fhm mksud sy??
kalau tak fhm,sila komen kat blog k..insyallah sy jawap..sy ada beli pakej hosting dan free domain,tapi sy tak guna pun hosting tu,coz tak berapa nak pndai nak guna wordpress,jadi sy guna domain yang diberi free tu..dan hosting yang berbayar,sy tak guna..dan semua file sy,sy pointkan kat blospot...jika anda pro,anda pasti boleh bezakan antara hosting berbayar dan free...

DiDa Licious said...

@ woofer storm..jadi maksudnya saya masih boleh beli domain dan kekal dengan blogspot sebagai hosting?..kalau file& dokumen storage maknanya kita masih tertakluk sebarang perubahan yg dilakukan oleh blogspot ke?
apa pula kekebihannya menggunakan domain tanpa hosting?